Bejelentkezés

További lehetőségek

Calibre - Szövegek konvertálása

DeepComp ekkor 2018-03-02 17:04:05

2018-ban már egyáltalán nem különleges mobileszközökön könyvezni.
Igen elterjedt vakos körökben a Torma Zsolt féle Talking Book Reader, ami txt-t visz (a legtöbb könyvet ebben a formátumban tartjuk), de ez fizetős, és csak iPhone-ra érhető el.
Az eBook formátumok (leginkább epub) viszont jól olvashatók mind Androidon mind iPhone-on, és gépre is vannak lehetőségek ehhez a formátumhoz.
Most azonban azt fogom megmutatni, hogy hogyan lehet a lehető legegyszerűbben oda-vissza konvertálni a könyveket. Az olvasás módját majd talán legközelebb nézzük meg.

A Calibre


A Calibre programmal agyra főre lehet szöveges fájlokat ide-oda konvertálni. A támogatott formátumlistája igen hosszú, a népszerűbbek mint RTF, TXT, Mobi, PDF, epub, azw3, azw4 mellett még legalább 5 félét támogat.
Ha tehát van egy könyvünk, akkor ezzel a programmal könnyedén ebook-ká varázsolhatjuk, hogy iPhone-on vagy Androidon olvashassuk.
Most nézzük ennek menetét Windows-on!

Beszerzés + telepítés


A program innen tölthető le, a Github oldal pedig erre van.
Az alkalmazás egy csúnya QT felületet tudhat magáénak, ami az erre hajlamosakat ösztönszerű káromkodásra ingerelheti. Ezért egy lelkes fejlesztő összerakott egy teljesen vakbarát vezérlőfelületet, aminek a telepítője itt van, a portable-ért pedig erre tessék.
Az egyszerűség kedvéért én a portable-t szedtem le, és használom pár éve nagy megelégedéssel.
Ha lenntvan a telepítő, pakoljuk fel. Az alapbeállításokkal jó lesz, csak a végén érdemes kivenni a jelölést a telepítő utáni indulástól, mert ez a kis vakos segédprogram a Calibre parancssoros részét fogja használni, ahhoz meg aztán nem kell a grafikus felület.
Ha a telepítés is megvan, akkor az Ebook Convert Gui-t is bontsuk ki, majd indítsuk el. Nem nagyon lehet elhibázni, egy hervadt exe van az egész tömörített állományban.

Használat


Indítás után egy faékegyszerűségű kis program ablakában találjuk magunkat. Mindjárt látjuk a fájllistát, egy illetve még egy tab lenyomásával pedig mappának a tartalmával, vagy fájllal/fájlokkal tölthetjük meg a listát.
Ide mehet bármi, a lényeg hogy a célformátumba fogja egy új fájlba alakítani azokat.
Ha a listát megtöltöttük, a tab nyomkodásával pár hasznos beállítás jöhet szembe.
Beállíthatjuk az almappák figyelését (ez ugye akkor érdekes ha mappát veszünk fel), állíthatjuk a kimeneti mappát. Ha több fájlt alakítunk érdemes külön kimeneti mappába rakni, hogy ne legyen katyvasz. Az Output folder = input folder kivétele után beállítható a kimeneti könyvtár.
If output file already exists: Ez annyit tesz, hogy ha létezik-e a kimeneti fájl, mit tegyen vele. Én felülíratom (Overwrite it)
Az input a bemeneti formátum. Maradhat alapvetően minden támogatotton. Az output érdekesebb, ezzel adjuk meg a célformátumot.
Ezután ami még érdekes a log készítése, ha egy fájlt nem sikerül konvertálni, akkor a log részletesebb információt adhat a lezajlott eseményekről.
A convert gombbal pedig indulhat a móka, és ezután csippanni fog ha kész, meg az eltűnt convert gomb újra megjelenik.
Az eredményként kapott fájlokat pedig simán küldhetjük adott esetben ebook readernek, például iBooks az iPhone-on.
Van még valami ami fontos, attól hogy átalakítunk egy txt-t epub-ba, a fejezetek és egyéb feature-ök nem kerülnek a helyükre. Tehát iPhone-on például keresnünk kell a szövegben hogy odajussunk ahol tartottunk korábban, viszont könyvjelzőt berakhatunk, és az oldalszámokon is ugrálhatunk.

Ennyi lenne


Ennyi lett volna ez a kis konvertálási segítség. A könyvek mellett megannyi más szöveget tud konvertálni, de van ami azért kifog rajta. PDF bemenetből például több ilyen van mint kéne, de a DRM konvertálgatásban se túl együttműködő...


Kulcsszavak

DeepComp lábrész