Bejelentkezés

További lehetőségek

Elérhető a JAWS 2021 első bétája

DeepComp ekkor 2020-09-11 17:21:36

A szokásos menetrendnek megfelelően, valamivel az utolsó negyedév előtt, elérhetővé vált a JAWS For Windows soronkövetkező bétája a nyilvánosság számára.

Az országlicenc és instant fordítás miatt már magyar nyelven is tesztelhetőek az újdonságok.

Fejlesztések az intelligens képfelismerésben


A JAWS 2019 ben debütált, az INS+space majd p megnyomásával elérhető intelligens képfelismerés legfőbb újdonsága, hogy gépi fordítással már magyarul is tud, és a felismertetés nyelve a beállítási központ optikai karakterfelismerés részén állítható.

A felismerő mostantól egy weboldalon lévő képről is képes információt szolgáltatni. Az INS+space, majd p megnyomása után a c leütésével indul is a funkció.

A felismerendő képek alapvetően a Microsoft-hoz kerülnek elküldésre, de kérhető róluk további infó is, itt már más szolgáltatók is bevetésre kerülnek. A képfelismerés csak a bekapcsolt anonim adatgyűjtés mellett érhető el.

OCR szöveg küldése Word dokumentumba


Mostantól az INS+space majd o megnyomása után az R-rel Word-be küldhető a felismerés eredménye. A helyimenüben pedig a virtuális megjelenítőbe történő OCR-felismerés mellett szintén megjelent a küldés Word-be lehetőség.

Beszédfelismerés


A magyar JAWS vagy a magyar Windows kizáró tényező, viszont ha mindkét komponens angol (vagy más támogatott nyelvű), akkor lehetőség van a JAWS-hoz beszélni, például megtudni az időt, vagy módosítani bizonyos beállításokat. A hívószó itt a "Sharky", míg a hívógomb az INS+ALT+space. A beállítási központban a voice recognition részen lehet ki- és bekapcsolni a funkciót. A lehetőség csak a bekapcsolt anonim adatgyűjtés mellett érhető el.

Microsoft Teams támogatásának javítása


Az eddig sem rossz MS Teams támogatás újabb szintre lép a 2021-es JAWS-ban.

Emellett a Freedom Scientific felhívja a figyelmet egy érdekes Teams-funkcióra: a beállításokban lehetőség van a hívásokat új ablakba nyittatni, ám ilyenkor a képernyőolvasó saját parancsai nem működnek, csak azok, amiket a Microsoft épített az alkalmazásba. Ezek a kombók az CTRL+. (pont) paranccsal kérhetőek le.

Új parancs az írásjelszint gyors változtatására


Az INS+SHIFT+2-vel - hasonlóan a billentyűvisszhanghoz - lehetőség van átmenetileg - legfeljebb a JAWS bezárásáig - módosítani a folyamatos olvasás során kimondott írásjelek mennyiségét. A parancs a magyar JAWS-ban még nem érhető el, de vélhetően a beszédfelismeréssel ellentétben erre nem kell sokat várni.

Legutóbbi értesítés kimondása


A Windows 10-ben egy beérkező értesítésre rá lehet navigálni a SHIFT+Windows+v kombóval, azonban ilyenkor valami beragad, és a JAWS újraindításáig a felugró figyelmeztetések kiugrasztják a JAWS-t a virtuális dokumentumból, így meg lehetetlen weboldalakat, PDF-eket olvasni. Vélhetően ennek a problémának a megoldására készült az INS+space, majd n lenyomására elérhető funkció, ami a legutóbbi értesítés szövegét olvassa fel. Apró szépséghiba, hogy a hangerő állítása esetén a legutóbbi értéket is képes a parancs legutóbbi információnak kezelni.

FS támogatási eszköz


A súgó menüben mostantól elérhető az alcímben már jelzett funkció, ami hibakeresésnél lehet hasznos, különféle - beazonosításra alkalmatlan - adatokat szed össze a gépről és reportolja azt a Freedom Scientific-nek.

Értesítési események


Mostantól a JAWS megannyi újabb információt képes közvetíteni, amit a Windows 10 generál. Ilyen például a hangerő állítása. Akit ez zavar, a beállítási központban az egyéb részen kapcsolja ki az elérhető értesítési események engedélyezését.

Letöltés, telepítés


Ez a verzió is használható az országlicenc program jóvoltából. Ha már korábban járt így aktivált Freedom Scientific termék (például a 2020-as JAWS) a gépen, újraaktiválás nem szükséges. Aktiválás nélkül a program 40 perces demó módban használható. Ez a béta az év egy későbbi részén le fog járni, így célszerű frissíteni, vagy eltávolítani ha valaki még sem tesztelne.

Az online és offline telepítők itt szerezhetőek be.

Béta mivolta miatt nem jár hozzá terméktámogatás, illetve kisebb-nagyobb hibák előfordulhatnak. HA valaki problémát, rendellenességet észlel, itt tudja jelenteni.

Minden JAWS2021-gyel kapcsolatos hír itt érhető el.


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész