Bejelentkezés

További lehetőségek

Elérhető a JAWS 2022 júniusi frissítése

DeepComp ekkor 2022-06-22 18:24:27

Nem rég futott be a JAWS 2022 júniusi frissítése tetemes újdonságlistával, mely legékesebb eleme az értesítések felolvasásának testreszabhatósága.

Értesítések és előzmények


A JAWS 2021-ben debütált egy billentyűparancs a legutóbbi értesítés gyors meghallgatására. A napi szinten potenciálisan érkező értesítések hatalmas mennyisége miatt azonban a használt alkalmazásoktól függően, nem volt egyszerű módja annak, hogy az esetlegesen elmulasztott korábbi értesítéseket áttekintsük.

A JAWS 2022 mostantól lehetővé teszi a nemrégiben kapott értesítések előzményeinek megjelenítését, és testreszabhatóbbá teszi azt, hogy mely értesítéseket akarjuk hallani vagy Braille-ben látni. Például lehetőség van arra, hogy a JAWS csak akkor jelentsen be értesítést, ha az szöveget tartalmaz, de az is megoldható, hogy bizonyos értesítéseknél csak hangjelzés tudassa annak beérkeztét.
Külön paraméterezhető az is, hogy mely értesítések jelenjenek meg a legutóbbiak listáján. Ez különösen hasznos, ha pl. hallanánk a Microsoft Edge állapotváltozásról (oldalbetöltés) szóló értesítéseit, ugyanakkor ezeket nem látnánk az előzmények közt.

Az Értesítési előzmények párbeszédpanele az INSERT+szóköz, N rétegelt billentyűparanccsal nyitható meg. A funkció elérhető a JAWS eszközök menüjéből, vagy az INS+f2-vel elérhető JAWS-kezelőből.

A megnyitás után a fókusz egy olyan listára kerül, amely az elmúlt 24 órában a Windows-tól és az alkalmazásoktól kapott értesítéseket tartalmazza, amennyiben az érkezéskor a JAWS futott. A listában a nyilakkal lehet navigálni, a helyimenüben pedig létre lehet hozni szabályt az adott értesítéshez. Az ablak az ESC billentyűvel zárható be.

Az Értesítési előzményekhez hangvezérléssel is hozzá lehet férni a támogat nyelveken.

A legutóbbi értesítés meghallgatásának új billentyűparancsa az INS+szóköz, majd SHIFT+N rétegelt billentyűparancs.

A saját értesítési szabályok létrehozásával és kezelésével kapcsolatos további részleteket a JAWS súgóban lehet elolvasni.

Egyéb változások


Letöltés, telepítés


Ez a verzió is használható az Országlicenc program jóvoltából, noha sokaknak a napokban érkezett el a lejáratról szóló értesítő. Aki nem tudja mitévő legyen ezzel a helyzettel, itt írtunk róla.

A frissítést a korábbi JAWS2022 fel fogja ajánlani, de más főverzió nem. A frissítés mérete néhány 10 MB.

A programhoz online és offline telepítő is elérhető itt.

Minden JAWS2022-vel kapcsolatos hír itt érhető el.

Forrás: Freedom Scientific


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész