Bejelentkezés

További lehetőségek

Könyvolvasás az iBooks-szal lezárt kijelzővel

DeepComp ekkor 2021-07-02 10:48:48

Az iPhone-on való könyvolvasásnak számtalan előnye van. Magunkkal vihetjük bárhová, nem kell nagyméretű MP3 fájlokkal babrálni (pl. Dex-xel felolvasott tartalom) és ha nem hangoskönyv, az EPUB fájlok mérete maximum néhány megabájtot tesz ki. Ha valakit nem riaszt el a magyar nyelven egyedüliként használható Mariska beszédhangja az olvasástól, vágjunk bele, miként lehet a beépített eszközökkel zárolt képernyővel olvasni.

Némi háttérinformáció


A VoiceOwer mellett az iOS-eszközök rendlekeznek egy olyan funkcióval, hogy a képernyő tartalmát fel lehet olvastatni. Például ha egy weboldalon egy hosszú cikkre bukkan egy gyengénlátó, beállítás után a két ujját lefelé húzva a kijelző tetejétől elkezdheti annak tartalmának felolvastatását, vagy akár egy adott rész is kijelölhető meghallgatásra.
A módszer az iBooks-ban is működik, és a VoiceOwer-rel ellentétben, aminek felolvasása megáll a képernyő zárolásakor, ez a megoldás vígan harsog tovább a kijelző lezárása után is.

A beállítás menete és a funkció használata


Első lépésként lépjünk a beállítások, kisegítő lehetőségek, VoiceOwer, parancsok, érintéses kézmozdulatok részére, és a kétujjas négyszeres koppintást állítsuk a képernyő kimondására.
Eztán lépjünk az iBooks-ba, Safari-ba, és próbáljuk ki. Két ujjal koppintsunk négyszer a kijelzőre. Szerencsés esetben elkezdődik az olvasás, és megjelenik egy lebegő gombsor a kijelzőn. Ezt nem lehet elérni pöccintéssel, szépen keressük meg ujjcsúsztatással, és az ott lévő gombokkal lehet szüneteltetni, állítani a beszédsebességet apróbb léptékekben.
Le lehet még állítani (eltűnik ez az ablak), illetve kisméretűvé is tehető (ilyenkor a zenelejátszásnál használatos két ujjas koppintás szünetelteti ill. indítja az olvasást).
Ha a beszédsebesség túl lassú lenne, a beállítások, kisegítő lehetőségek, képernyő felolvasása részen lehet a csúszkát fenntebb vinni.
A lebegő gombot lehet húzkodni a képernyőn, viszont ezzel óvatosan, mert ki is lehet arról húzni, ilyen esetben igen kényelmetlen visszaszerezni a kis buborékot.

Konklúzió


A módszer kétségtelen előnye, hogy beépített eszközökkel elérhető, és relatíve egyszerű a használata. Hátránya viszont, hogy nem teljesen üzembiztos, a random megállás néhány száz oldalanként előjön az iBooks-ban, ilyenkor újra kell kezdeni az olvastatást. Néha egyáltalán nem hajlandó megszólalni, ilyenkor - ha megjelenik a lebegő ablak - a készülék újraindítása orvosolja a problémát. Ugyancsak hátrány, hogy az iBooks alkalmazás csak a PDF-fel és az EPUB-bal tud bánni, ezért tartalmainkat konvertálni kell. Erre számos online eszköz létezik, vagy a Calibre, amit itt az oldalon is kitárgyaltam néhány éve. Végül azt is érdemes megemlíteni, hogy a headset gombjával nem lehet szüneteltetni az olvasást, erre mindenképp a kijelzőt kell használni.
Aki hajlandó rááldozni némi pénzt, az számos alkalmazást vásárolhat az App Store-ban, amik ugyancsak a mariskával olvasnak, de üzembiztosabbak, és kezelik a TXT-t is. Viszont aki nem fizetne, vagy csak buherálna, vagy kevés a helye plusz egy alkalmazáshoz, bátran próbálja ki ezt a megoldást.


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész