Bejelentkezés

További lehetőségek

Megjelent a Debian Buster 5. frissítése

DeepComp ekkor 2020-08-01 18:02:06

Nem csak a vírus, de a nyári meleg sem állíthatja meg a közösségi alapon fejlődő Debian-t. Ma jelent meg a Buster következő kiadása, a 10.5, amiben ismét frissül a grub, ami az utóbbi napokban amúgy is sokszor téma volt egy biztonsági hiba miatt.

A frissített csomagok közt szerepel a szokásos mariadb-10.3 mellett az intel-microcode, a jigdo, a roundcube, a mutt, az nfs-utils,a nginx, a nmap, a perl, a postfix, a speedtest-cli és még további közel 85 versenyző.

A biztonsági javítások listája is elég tetemes, a szokásos versenyzők, mint a WordPress, a PHP7.3, a Roudcube, a firefox-esr, a thunderbird mellett felférkőzött az apt csomagkezelő, a bind9, a vlc, a docker.io, a ffmpeg, qemu és még közel 20 csomag.

Az öt törölt csomag egyike sem Firefox vagy Thunderbird-kiegészítő.

A frissítés ezúttal is fokozottan ajánlott a szokásos módon.

A frissítés nem egy újabb főverzió, ezért a meglévő telepítőmédiákat nem kell módosítani, illetve optimális esetben a csomagok aktualizálása után csak egy rebootra lesz szükség.

Ha Debian 9-ről frissítenénk, akkor érdemes elolvasni a vonatkozó leírást.

Azt se felejtse el senki, hogy a Debian Jessie kódnevű 8-as főverziójának kiterjesztett támogatása sem rég ért véget, így a mostani frissítés kész akarva sem lehetne aktuálisabb.

A mindenkori legfrissebb telepítőket itt lehet elérni, letöltésükre igen változatos módozatok vannak (HTTP, BitTorrent, Jigdo).
Az oldalon csak a legnépszerűbb platformok vannak kinnt, ha például ARM64-es netinst képfájlra van szükségünk, azt az almenükben lehet megtalálni.


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész