Bejelentkezés

További lehetőségek

Megjelent a JAWS 2021

DeepComp ekkor 2020-11-12 21:26:10

A ma délutáni órákban debütált a JAWS2021 első stabil kiadása.

Számos újdonság érkezett, így a frissítés most is ajánlott.

Fejlesztések az intelligens képfelismerésben


A JAWS 2019 ben mutatkozott be, az INS+space majd p megnyomásával elérhető intelligens képfelismerés legfőbb újdonsága, hogy gépi fordítással már magyarul is tud, és a felismertetés nyelve a beállítási központ optikai karakterfelismerés részén állítható.

A felismertetés az INS+space, majd p megnyomása után a c leütésével indulhat, akár weboldalon lévő képre is.

A felismerendő képek alapvetően a Microsoft-hoz kerülnek elküldésre, de kérhető róluk további infó is, itt már más szolgáltatók is bevetésre kerülnek. A képfelismerés csak a bekapcsolt anonim adatgyűjtés mellett érhető el.

OCR szöveg küldése Word dokumentumba


Mostantól az INS+space, majd o megnyomása után az R-rel Word-be küldhető a felismerés eredménye. Emellett ha egy fájlon helyi menüt nyomunk, akkor az Optikai karakterfelismerés JAWS-zal lehetőség használatakor a virtuális megjelenítőből is megtehető ugyanez. A lehetőség csak telepített Office esetében érhető el.

Az OCR-ről további információt a vonatkozó súgótémában, illetve az INS+space, o majd ? (kérdőjel) lenyomásával kaphatunk.

Beszédfelismerés


A magyar JAWS vagy a magyar Windows kizáró tényező, viszont ha mindkét komponens angol (vagy más támogatott nyelvű), akkor lehetőség van a JAWS-hoz beszélni, például megtudni az időt, vagy módosítani bizonyos beállításokat. A hívószó itt a "Sharky", míg a hívógomb az INS+ALT+space. A beállítási központban a voice recognition részen lehet ki- és bekapcsolni a funkciót. A lehetőség csak bekapcsolt anonim adatgyűjtés mellett érhető el.

Microsoft Teams támogatás javítása


Az eddig sem rossz MS Teams támogatás újabb szintre lép a 2021-es JAWS-ban.

Emellett a Freedom Scientific felhívja a figyelmet egy érdekes Teams-funkcióra: a beállításokban lehetőség van a hívásokat új ablakba nyittatni, ám ilyenkor a képernyőolvasó saját parancsai nem működnek, csak azok, amiket a Microsoft épített az alkalmazásba. Ezek a kombók a CTRL+. (pont) paranccsal kérhetőek le.

Új parancs az írásjelszint gyors változtatására


Az INS+SHIFT+2-vel - hasonlóan a billentyűvisszhanghoz - lehetőség van átmenetileg - legfeljebb a JAWS bezárásáig - módosítani a folyamatos olvasás során kimondott írásjelek mennyiségét.

Legutóbbi értesítés kimondása


A Windows 10-ben egy beérkező értesítésre rá lehet navigálni a SHIFT+Windows+v kombóval, azonban ilyenkor valami beragad, és a JAWS újraindításáig a felugró figyelmeztetések kiugrasztják a JAWS-t a virtuális dokumentumból, így meg lehetetlen weboldalakat, PDF-eket olvasni. Vélhetően ennek a problémának a megoldására készült az INS+space, majd n lenyomására elérhető funkció, ami a legutóbbi értesítés szövegét olvassa fel. Emellett a Teams, a Skype, a Zoom és megannyi más program értesítéseit is meg lehet így ismételtetni.

FS támogatási eszköz


A súgó menüben mostantól elérhető az alcímben már jelzett funkció, ami hibakeresésnél lehet hasznos, különféle - beazonosításra alkalmatlan - adatokat szed össze a gépről és reportolja azt a Freedom Scientific-nek.

Az összegyűjtött adatok listája:

Értesítési események


Mostantól a JAWS megannyi akadálymentesítési információt képes közvetíteni, amit a Windows 10 generál. Akit ez zavar, a beállítási központban az egyéb részen kapcsolja ki az elérhető értesítési események engedélyezését.

Egyéb hibajavítások


Ismert hibák


Letöltés, telepítés


Ez a verzió is használható a két évig garantáltan elérhető országlicenc program jóvoltából. Ha már korábban járt így aktivált Freedom Scientific termék (például a 2020-as JAWS) a gépen, újraaktiválás nem szükséges. Aktiválás nélkül a program 40 perces demó módban használható.

A frissítés főverzióváltás miatt nem jelenik meg automatikusan a JAWS 2020-ban, kézzel kell letölteni a telepítőt, majd installálni azt. Belső frissítésre csak bétaverzióról van lehetőség.

Az online és offline telepítők itt szerezhetőek be.

Minden JAWS2021-gyel kapcsolatos hír itt érhető el.

Forrás: Freedom Scientific


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész