Bejelentkezés

További lehetőségek

Voice Dream Reader - álomszerű könyvolvasás iPhone-on

DeepComp ekkor 2021-12-31 12:26:57

Sokaknak csenghet ismerősen a Voice Dream Reader nevű alkalmazás, hisz iPhone-on ez jelenleg talán a legjobb megoldás ebook-olvasásra, vagy hangoskönyvek hallgatására.

Mivel az alkalmazás január 2-ig akciósan, 3490 Huf-ért tölthető le az App Store-ból, álljon itt némi kedvcsináló, miért is éri meg utolsó forintjáig néhány óra használat után.

Könyvolvasás iPhone-on


A tévhitekkel ellentétben egy kevés energia ráfordításával iOS operációs rendszerű eszközökön egészen az iOS 15-ig roppant kényelmesen lehetett olvasni, akár zárolt kijelzővel. Az iBooks nem egy új Apple-fejlesztés, számos változáson ment át az elmúlt közel 8 évben amióta használom, ám minden évben rontottak rajta valamit. Eleinte csak a teljesítménye zuhant drasztikusan dacára az egyre jobb hardverű telefonoknak, ezt az iOS 15-re sikerült az Apple-nek olyan elképesztő szintre emelni, hogy gyakorlatilag 100 oldalt nem lehet nyugodtan olvasni. Random megáll az olvasás, egyes könyvekben akár 20--30 másodpercet is eltölt a lapozással, vagy időnként teljesen meg is fagy az alkalmazás mint a szög.
Pont kapóra jött tehát a Voice Dream Reader akciója, ami rengeteg formátummal boldogul (nem kell epub-ba vagy PDF-be konvertálni),és remekül kiaknázza a hardverben rejlő lehetőségeket. Lehet kézzel navigálni a szövegben, vagy olvasni, de hangoskönyvként is szólhat a tartalom, akár a headset távirányítójával irányítva.

Az alkalmazás


A 100%-osan akadálymentes alkalmazás letöltése után egy kezdőképernyőn kell áthaladni, ami lényegében némi önfényezést tartalmaz az alkalmazással kapcsolatban. Ezt követően választani kell egy prémium hangot. Ebből egyet tartalmaz az APP ára. Ezek zseniálisan jók, kár, hogy magyarul nem tudnak. Így itt választható kb. bármi, de utána azt le is tölti, szóval aki nem akar értékes MB-okat feláldozni, nyomja meg a mégsem, majd a felugró hiba oké gombját.

Eztán felhívja az alkalmazás a figyelmet a bevezető doksi elolvasásának fontosságára, és ha ezt is elpörgettük, elénktárul a kezdőképernyő.

A kezdőképernyő lényegi része a kereső, és a fájlok listája, amikből kezdésnek rögvest kapunk kettőt, persze mindkettő angol. Van még bal felül egy hozzáadás gomb, amivel számos forrásból lehet behúzni könyveket. Nekem személyes kedvencem a fájlok, mert SMB megosztáson át elérem a háziszerverem. Akinek másra van igénye, lehet mail-ből vagy a népszerű felhőszolgáltatóktól is behúzni tartalmat.

Alul van még négy gomb. A rendezés a szempontot adja meg, a középsőkkel a lista és rács szerű megjelenítést lehet változtatni, jobbra lent pedig a beállítások van.

Utóbbiban érdemes egyszer szétnézni, itt lehet engedélyezni pl. a felhős forrásokat, szabályozni a nyelvspecifikus beszédhangokat, bár magyar nyelven ez a Mariskában és annak prémium verziójában merül ki. Célszerű beállítani a beszédsebességet, illetve felhúzni maximumra a hangerőt, nem okoz rezonanciát és hasonló anomáliákat.

A beállításokból kilépve újra a kezdőképernyő jelenik meg. HA a doksit akarja valaki olvasni, akkor rögvest megteheti, ha nem, mehet a könyv hozzáadása. Én ahogy fenntebb írtam, ezt a fájlokból tettem, rákoppintva a txt-re rögvest megjelent az alkalmazásban.

A könyv címére koppintva mehet az olvasás, a rotorműveletekkel pedig lehet törölni, mappába helyezni és néhány más műveletet. Fontos még a kereső, ami elég egyértelmű mire jó, a szűrő ahol típus szerint szűkíthető a lista, illetve a szerkesztés gomb, ahol egyszerre lehet műveletet végezni több fájllal, akár törölni az egész könyvtárat.

A könyv címére kattintás után megjelenik a dokumentum, és néhány gomb. A könyvtár gombbal vissza lehet lépni az előző listára.
A dokumentum gombbal a szöveget lehet exportálni ill. manipulálni.
A vezérlők gombbal paraméterezhető az olvasás mikéntje, illetve befejezése, itt az alvás lehet érdekes, esti olvasásnál pl. automatikus megállítás fél óra után.
A megjelenítés gombbal a doksi grafikus megjelenését lehet paraméterezni, VoiceOwer-rel sokadlagos jelentősége van, ami viszont itt fontos lehet, hogy az alkalmazás támogatja a sötét módot.
Az audióbeállítások gombon fel-le pöccintve állítható a beszédtempó, rákoppintva pedig sok más. Arra érdemes itt figyelni, hogy az itt eszközölt beállítások nem mindegyike globális. Én a haladó audió beállításokban a mondat elejére ugrás szüneteltetés után funkciót kikapcsoltam, bekapcsolva ugyanis néha nekiállt megismételni egyes mondatokat, ez elég zavaró volt.
Visszatérve a könyvhöz be lehet szúrni könyvjelzőt, előre ill. hátra lapozni. A szöveg olvasható VoiceOwer-rel is, és az ujj csúsztatásával lehet benne mozogni, szóval egész finoman paraméterezhető, honnan induljon a felolvasás. Az olvasás kezdőpontjának kijelölésére alul egy gomb is van. A lejátszás gomb szintén koppintható és pöccinthető, oda-vissza lehet ugrálni, az utána paraméterezhető léptetési egységekben. Ez roppant hasznos, ha mondjuk valamit nem ért az ember, és vissza akar ugrani pár szót / mondatot.
Ami még fontos a keresés, amivel a szövegen belül lehet mozogni, a pozíció, amire rákattintva kézzel megadható 1-től 100-ig százalékban, illetve a gombon fel-le pöccintéssel is lehet állítani az értéket.

Ezek után a gyakorlatban az olvasás annyi, hogy meg kell keresni, honnan mehet, majd megnyomni a lejátszás gombot, vagy két ujjal duplán koppintani. Ezt követően zárható a kijelző, a zenelejátszókhoz hasonlóan lehet szüneteltetni, és a léptetés is működik, a korábban emlegetett egységenként lehet visszalépni, ha pl. valami nem volt kellőképp érthető.

Zárszó


Androidos pályafutásom során a Voice Aloud Reader illetve a GoRead nevű programokkal semmiképp nem volt jó tapasztalatom, így némi szkepticizmussal álltam ehhez a szoftverhez, hogy vajon tudja-e hozni a minimális elégséges szintet. Hatalmas örömömre azonban ezen jócskán túl is tett, az alkalmazás tényleg egy remek ebook olvasó, amiben a felhasználó és a TTS is tud olvasni.

Az App Store-ban még január 2-ig 50%-os akció van rá, így 3490 Huf-ért (ÁFA-val) behúzható ez a különösen hiánypótló alkalmazás.

Akinek (mint nekem) ez az első App Store-os vásárlása, az Apple Pay-jel a legegyszerűbb fizetni, ilyenkor nem kell megadni külön hitelkártyát, viszont nem lehet (legalább is én nem jöttem rá) az alapértelmezettől eltérő kártyával kifizetni az APP-ot.

Összességében remek újévi ajándék lehet mindenkinek ez az alkalmazás, aki TTS-sel akar könyvezni. A Mariska hangja nyilván nem a kategóriája legjobbja a többi nyelvvel összehasonlítva, de az alkalmazás képernyőolvasó nélkül is tökéletesen használható, akár úgy is, hogy valamennyit a képernyőn, és valamennyit a felolvasóval olvas a felhasználó, így remek ajándék is lehet akár.


Kategóriák

Kulcsszavak

DeepComp lábrész